Podstawowe tożsamości trygonometryczne
000000: | | 1 | | 1 | |
Jak obliczyć sin4α+cos4α, jeśli wiem, że sinα+cosα= |
| oraz sinα*cosα=− |
| ? |
| | √2 | | 4 | |
Powinno
| | 7 | |
wyjść |
| , ale nie mam pojęcia jak to rozpisać, czy tu jest jakiś wzór skróconego mnożenia? |
| | 8 | |
Proszę
o pomoc i z góry dziękuję
2 kwi 12:35
Jerzy:
sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x
2 kwi 12:39
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 7 | |
= 1 − 2*(− |
| )2 = 1 − |
| = |
| |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
2 kwi 12:42
000000: Dziękuję bardzo😙
2 kwi 12:43