Rozwinięcie dziesiętne ułamka
Warg: Jaka cyfra stoi na 74 miejscu po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym ułamka okresowego
3,(7315)?
Jaki jest schemat rozwiązywania tego typu zadań?
2 kwi 12:27
Jerzy:
= 3,731573157315......
= 3, 7315 7315 7315
74 = 18*4 + 2 ( będzie to druga liczba ciągu 7315 , czyli 3 )
2 kwi 12:30
Powracający: wedlug mnie tak
na 1 miejscu 7 na 2 m 3 na 3 m 1 na 4 m 5
74:4= 18+2
czyli bedzie takich pelnych 18 cykli +2 a na drugim niejsci stoi 3 wiec cyfra 3 stoi na
74 miejscu
2 kwi 12:32
Warg: Dziękuję, rzeczywiście nie takie trudne zadanie
2 kwi 12:34