Metoda uzmienniania stałych
fasolus: Mam problem z obliczeniem tego metodą uzmienniania stałych:
Otrzymałem coś takiego:
C1'(t)*e
t + C2'(t)*e
(−t)=0
| | 4t2 +1 | |
C2'(t)*et + C2'(t)*e(−t)= |
| |
| | t√t | |
Po wyliczeniu C1' i C2' wychodza mi jakies glupoty i policzenie całek znanymi mi metodami jest
prawie niemożliwe
2 kwi 11:14
jc:
u' et + v' e−t = 0
u' et − v' e−t = (4t2+1)t−3/2
u' = (1/2)(4t2+1)t−3/2e−t
v' = − (1/2)(4t2+1)t−3/2et
u = − (2t+1)t−1/2 e−t + C1
v = − (2t−1)t−1/2 et +C2
y = u et + v e−t = − 4√t + C1 et + C2 e−t
Sprawdź, bo mogłem coś pomylić!
2 kwi 12:04