Pomoże ktoś, podpowie co dalej? :)
Luśka : | | x+2 | | x−1 | |
1. Największa liczba całkowita należąca do zbioru rozwiązań nierówności |
| > |
| |
| | 3 | | 2 | |
to:
A. 8
B. 7
C.6
D. nie ma takiej liczby
pomnożyłam obie strony przez 6, więc mam 2(x+2)>3(x−1), po wymnożeniu, przeniesieniu na jedną
stronę wyszło mi x+7>0, czyli x=7? Jeśli coś nie tak policzyłam proszę o poprawienie mnie

2. Równanie x
3−4x
2+4x−16=0 ile ma rozwiązań?
więc mam x
2(x−4)+4(x−4)=0
(x−4)(x
2)+4=0
x−4=0
x=4
i
x
2+4=0
więc x= ile?
x= 2 ?
i wtedy ma 2 rozwiązania czy jak?
3. Dane jest wyrażenie: W(x)= |2x−10|−|x+2|+|−x+5|. Zapisz wartość tego wyrażenia bez symbolu
wartości bezwzględnej dla dowolnej liczby x∊(−2;5)
wzięłam sobie liczbę 2, podstawiłam ją pod x więc wyszło mi |−6|−|4|+|3|
i dalej stoję w miejscu, pierwsze równanie wyszło na minusie więc zmieniam i będzie ostatecznie
10−2x
więc W(x) = 10 −2x −(x+2) +(−x+5)
W(x) = 10 −2x −x −2 −x +5
W(x)= x
2 −2x +13
tak miało być czy inaczej? Proszę mnie poprawiać, z góry dziękuję za pomoc
2 kwi 09:37
powrócony z otchłani:
1)
7 > x ... wiec najwieksza spelniajaca liczba calkowita to x=6
2) druga linijka Twoich obliczen jest bez sensu

Natomiast x
2+4 >0 dla dowolnego x ... wiec ta czesc NIGDY sie nie zeruje ... czyli z tej
czesci nie ma zadnego rozwiazania.
3) skad nagle ten x
2?
2 kwi 10:43
Luśka : 2) w drugiej linijce powinno być (x−4)(x2+4)=0
czyli co bez tej linijki? i będzie że równanie ma jedno rozwiązanie?
3) nie wiedziałam czy −x i −x się zredukują i będzie aby 2x+13 czy z tego będzie x2, czyli
ostatecznie 2x+13?
2 kwi 10:49
Powracający: Na pastwisku pasa sie 2 krowy . Gospodarz przyprowdza jeszce jedna krowe i po chwili jeszce
jedna krowe
Ile jest krow na pastwisku ?
2x+x+x= ?
Przychodzi pod wieczor na psatwixko i zabiera najpierw dwie krowy (−2x) po chwili zabiera
jedna krowe (−x) i za godzine ostania krowe (−x)
czy krow przybylo czy ubylo z pastwiska i lile ?
(−2x−x−x=
2 kwi 10:59
Luśka : no −4x
2 kwi 11:21
Luśka : to −4x +13 ?
2 kwi 11:22
Powracający: No to w(x)= ..... napisz
Potem pierwsze bo to co zrobione tam to wola o pomste do nieba .
2 kwi 11:23
Luśka : w(x)=−4x+13 tyle mam tam napisac?
a w pierwszym tez podpowiadał mi ktoś stąd więc
2 kwi 11:28
Powracający: Dobrze
Nr 1
2x+4>3x−3
2x−3x>−3−4
−x>−7
Zeby pozbyc sie (−) przed x to muszse obie strony nierownosci pomnozyc przez (−1)
(−1)*(−x)>−7*(−1)
x....... 7
Teraz jaki bedzie zwrot nierownosci (mnozysz przez liczbe ujemna
Zmienia sie na przeciwny czy nie ?
2 kwi 11:29
Powracający: Ja CI podpowiadalem ale myslaem ze uczen liceum potrafi taka nierownosc dokonczyc
2 kwi 11:30
Luśka : Jak przez ujemną to zmieniamy, czyli x<7
2 kwi 11:31
Luśka : Jak widać nie każdy uczeń potrafi
2 kwi 11:32
Powracający: dobrze
x<7
Zapisac to mozemy tak
x∊(−∞,7) zauwaz ze 7 nie nalezy do tego przedzialu
Wiec jaka bedzie najwieksza liczba calkowita nalezaca do tego przedzialu ?
2 kwi 11:34
Luśka : odpowiedź C, 6
2 kwi 11:35
Powracający: Brawo TY, brawo ja

i

na zdrowie
2 kwi 11:36