homograficzna
przyszłymakler: | | x−a | |
Funkcja homograficzna określona wzorem f(x) = |
| , gdzie x∊ℛ − {−2} i a≠−2 jest |
| | x+2 | |
malejąca w każdym z przedziałów (−
∞;−2) oraz (−2;+
∞). Zatem parametr a może mieć wartość:
A. 4 B. 2 C. −1 D. −3
Jak to zrobić inaczej niż podstawiając? I chciałbym, usłyszeć jakąś regułkę cd. przypadku
ogólnego w takich zadaniach. I jak należałoby rozwiązać to zadanie gdyby nie było zamknięte i
np. byłoby "wyznacz wszystkie wartości parametru a, jakie będą spełniać podane założenia"
Ja zrobiłem to zadanie dobrze, ale podstawiałem kolejno wszystko
2 kwi 08:47
===:
popatrz na wykresy funkcji wymiernych i odpowiedz sobie, kiedy taka funkcja jest
malejąca ...dalej to już z górki
2 kwi 09:00
przyszłymakler: wtedy gdy x−a > x+2 ?
2 kwi 09:01
===:
| | x−a | | x+2−2−a | | −2−a | |
f(x)= |
| = |
| =1+ |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
−2−a>0 ⇒ a<−2 i wszystko jasne
2 kwi 09:04
PrzyszlyMakler: zawsze funkcja homograficzna jest malejąca jak licznik jest większy od zera?
2 kwi 14:07