Ciagi (granica
Powracający: | | 1 | |
Oblicz granice ciagu an= |
| cosn |
| | n | |
wedlug mnie muszse tutaj skorzystac z tw ze lim n→
∞(c
nd
n= c*d
| | 1 | |
U mnie cn= |
| to lim n→∞=0 |
| | n | |
wiec granica tego wyjsciowego ciagu bedzie 0
1 kwi 23:29
Adamm: twierdzenie o 3 ciągach
1 kwi 23:30
Powracający: Adamm a jak to rozpoznac ze Tw o 3 ciagach?
1 kwi 23:32
KKrzysiek: a
n ≤b
n ≤c
n
liczysz lim
n−>inf a
n , lim
n−>inf c
n
i jeśli granica dolna i górna są sobie równe, to b
n jest zbieżny do tej granicy
| | −1 | |
limn−>inf an = limn−>oo |
| = 0 |
| | n | |
| | 1 | | 1 | |
limn−>inf ac = limn−>oo |
| = 0, więc |
| cosn −>0 |
| | n | | n | |
1 kwi 23:42
Powracający: Krzysiek
ja jestem samoukiem i raczej nie bede chodzil na zajecia (ale zapisy rozumiem
Wiem o co chodzi w tym tw .
Ale jak mam to rozpoznac ze nalezy liczyc z tweirdzenia o 3 ciagach ?
Sytuacje np n√2n+4n+8n to rozumiem natomiast inne juz nie
1 kwi 23:51
KKrzysiek: Na przykład jak masz sinusa czy cosinusa w zadaniu, to łatwo go ograniczasz, nigdy nie jest
większy od 1, ani mniejszy od −1, więc korzystasz z tw. o 3 ciągach.
1 kwi 23:55
Powracający: Dobrze . dzieki moze znajde gdzies rozwiazane przyklady .
2 kwi 00:04