Rozwiąż równanie
yeeelyy: 2cos3x+cos2x−12cosx=1
Pomocy, mam z tego:
2cos(cos2x−1)+(cos2x−1)=0
Ale jak sprowadzić to do iloczynu?
1 kwi 23:27
yeeelyy: poprawka, w pierwszym równaniu miało być:
2cos3x+cos2x−2cosx=1
1 kwi 23:27
Powracający: cosx=t i t∊<−1,1>
2t3+t2−2t−1=0
t2(2t+1)−1(2t+1) =0
(t2−1)(2t+1)=0
(t+1)(t−1)(2t+1)=0
1 kwi 23:37
Mila:
2cos3x+cos2x−2cosx−1=0
cos2x(2cosx+1)−(2cosx+1)=0
(2cosx+1)*[cos2x−1]=0⇔
(2cosx+1)*(cosx−1)*(cosx+1)=0
(2cosx+1)=0 lub (cosx−1)=0 lub (cosx+1)=0
dokończysz samodzielnie?
1 kwi 23:38
yeeelyy: dziękuje
1 kwi 23:40