Tw sinusów dowód
mr9:
w trójkącie abc dane są c=3 sinγ=0,25 oraz a
2−b
2=4. udowodnij że sin(α−β)=1/9
1 kwi 23:23
Eta:
Z tw. sinusów
c | | a | | b | |
| =12= |
| = |
| ⇒ b=12sinβ , a=12sinα |
sinγ | | sinα | | sinβ | |
i α+β=180
o−γ ⇒ sin(α+β)= −sinγ=−1/4
| 1 | |
a2−b2=(a−b)(a+b)⇒(sinα−sinβ)(sinα+sinβ)= |
| ⇒ sin(α+β)*sin(α−β)=1/36 |
| 36 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
to − |
| *sin(α−β)= |
| ⇒ sin(α−β) = − |
| |
| 4 | | 36 | | 9 | |
2 kwi 01:05
an:
dlaczego −
a > b ⇒ α > β
2 kwi 10:44
Eta:
Poprawiam
Wkradł mi się błędny zapis (sorry
| 1 | |
sin(α+β)= sn(180o−γ)= +sinγ= + |
| |
| 4 | |
.............................
...........................
| 1 | | 1 | | 1 | |
to + |
| *sin(α−β)= |
| ⇒ sin(α−β)= + |
| |
| 4 | | 36 | | 9 | |
2 kwi 12:58
mr9: Wytłumaczysz dlaczego (sinα−sinβ)(sinα+sinβ)=1/36 ⇒ sin(α+β)*sin(α−β)=1/36 ?
2 kwi 17:40
Adamm: | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ=2sin( |
| )cos( |
| ) |
| 2 | | 2 | |
| α−β | | α+β | |
sinα−sinβ=2sin( |
| )cos( |
| ) |
| 2 | | 2 | |
| α+β | | α−β | | α−β | | α+β | |
2sin( |
| )cos( |
| )*2sin( |
| )cos( |
| )= |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=sin(α+β)sin(α−β)
2 kwi 17:42