dowody, geometria
aldona: witam bardzo prosze o pomoc w zadankach, probowałam je juz na wiele sposobow ale ni jak akurat
te mi nie wychodzą.
1.w trójkącie o bokach długosci a,b,c poprowadzono odcinki długosci x,y,z styczne do okręgu
wpisanego w ten trójkąt, mające końce na bokach trójkąta i równoległe odpowiednio do boków
długości a,b,c. Wykaż że: x/a y/b +z/c = 1
2.w trójkacie prostokatnym ABC z wierzchołka kąta prostego C poprowadzono wysokość CD i w kazdy
z trojkątow ABC, ACD, BCD wpisano okrąg. Wykaz , ze suma promieni tych okręgów równa się
wysokości CD.
1 kwi 22:50
Eta:

2/ oznaczam długości promieni tych okręgów:
n ,
m i
r
2r=AC+BC−AB
2n=AD+DC−AC
2m=DB+DC−BC
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2r+2n+2m= AD−AB+DB+2CD i AB=AD+DB
to
2r+2n+2m=AD−AD−DB+DB+2CD
r+n+m=CD=h
1 kwi 23:34
Eta:

Z podobieństwa trójkątów AEF i ABC z cechy (kkk)
| | y | | r | | z | | r | |
oraz .. |
| =1−2 |
| i |
| =1−2 |
| |
| | b | | hb | | c | | hc | |
2P=a*h
a =b*h
b=c*h
c =r*(a+b+c)
dodając stronami otrzymujemy
| x | | y | | z | | ar | | br | | cr | | r(a+b+c) | |
| + |
| + |
| =3−( |
| + |
| + |
| )= 3− |
| = 3−2=1 |
| a | | b | | c | | P | | P | | P | | P | |
zatem:
c.n.w
2 kwi 00:37
aldona: dziękuje bardzo!
2 kwi 10:59