kongruencja
kombinator: Rozwiąż kongruencję
21x ≡ 5 (mod 36)
mam do zrobienia 16 przykładów, czy ktoś móglby mi pokaząć jak ro ruszyć ?
1 kwi 22:28
Jack:
nie znam sie za bardzo na tym, ale na czysta logike...
21x ≡ 5 (mod 36)
czyli
21x = k*36 + 5
a tu juz widac, ze szukamy takich liczb, ze NWD(21,36) = 5
1 kwi 22:33
Mila:
Brak rozwiązania .
Lewa strona podzielna przez 3 , a prawa nie
21x=36k+5
Pisz następną kongruencję.
1 kwi 22:35
kombinator: 3x ≡ 59 (mod 100)
1 kwi 22:38
Jack:
oczywiscie tam gafe walnalem 22:33
NWD(21,36) ≠5
1 kwi 22:41
Adamm: 3x≡−141 mod 100
x≡−47 mod 100
x≡53 mod 100
1 kwi 22:44
Jack: @Adamm
"rozbudowujemy" tak dlugo, aby moc podzielic bez reszty liczbe przy "x" ?
1 kwi 22:46
Adamm: nie wiem, ja tak robię bo działa
1 kwi 22:46
Jack: czyli obstawiam ze tak
1 kwi 22:47
Jack: nastepne!
1 kwi 22:54
kombinator: czy zawsze można dzielić kongruencję ?
1 kwi 22:58
kombinator: 99x≡ 1 (mod13)
1 kwi 22:58
Mila:
Rozszerzony algorytm Euklidesa:
3x=59(mod 100)
100=3*33+1
1=100*1−33*3
odwrotna do 3 w Z100 to (−33)
−33+100=67
3x=59(mod100) /*67
201x=3953(mod100)⇔
x=53(mod100)
1 kwi 23:01
Adamm: 99x≡27 mod 13
11x≡3 mod 13
11x≡55 mod 13
x≡5 mod 13
1 kwi 23:02
kombinator: Mila: ja nie rozumiem jak to można zrobić z Euklidesa.Ja umiem Euklidesa tylko robiąc tą
tabelkę. Z niej otrzymuje rezultatl 53x+3y=53*(−1)+3*20 i nie wiem co z tym zrobić
1 kwi 23:08
Mila:
99x=1 (mod13)
99=7*13+8
Równanie możemy zapisać:
8x=1(mod13)
13 jest małą liczbą możesz znaleźć odwrotną mnożąc 8 kolejno przez 1,2,3,4,..12
8*2=16=3(mod13)
8*3=24=11(mod13)
8*4=32=6(mod13)
8*5=40= 1(mod13)
x=5(mod13)
Albo rozszerzony A.E.
1 kwi 23:13
KKrzysiek: 
3x=59 (mod 100)
można zauważyć, że
3x=100y+59
3x−100y=59
teraz szukasz NWD(3,−100)
−100 = 3* (−34) + 2
3 = 2*1 +1
2 = 1*2+0
NWD(3,−100) = 1
szukasz takiego Z
a, Z
b ∊ Z, że NWD(..,..) = Z
a*a+Z
b*b
1= NWD(..) = 3−2 = 3−(−100+3*34) = 3+100−3*34 = 100*1+3*(−33)
−33 + 100 = 67
1 kwi 23:14
kombinator: a np 17x ≡ 1(mod26)
1 kwi 23:17
KKrzysiek: Szukasz tak samo
17x =26y+1
17x−26y=1
NWD(17,−26)
−26 =17*(−2) +8
17 = 8*2 +1
8 = 1 *8+0
NWD(...) = 1
1=NWD(...)=17−8*2 = 17−(−26+17*2)*2 = −17*3 +26*2 = 17*(−3) +26*2
−3+26 = 23
bo 23*17 mod 26 = 1
1 kwi 23:20
Adamm: 17x≡1 mod 26
17x≡391 mod 26
x≡23 mod 26
1 kwi 23:21
KKrzysiek: Zresztą przeszukaj moje posty, ja tam pisałem o kilku sposobach wyznaczania el. odwrotnego.
Może znajdziesz.
1 kwi 23:21
kombinator: Kkrzysiek ale skąd Ty bierzesz te liczby bo ja nigdy czegoś takiego nie robiłem więc nie wiem
1 kwi 23:23
KKrzysiek: Które liczby?
1 kwi 23:24
KKrzysiek: 17x ≡ 1(mod26)
Wiemy, że w ciałach wykonujemy działanie modulo. Dlatego można powiedzieć, iż
17x to jakaś tam liczba, a 1 to reszta z dzielenia 17x przez 26. I ile razy 26 mieści się w tej
liczbie oznaczamy sobie przez y.
1 kwi 23:27
1 kwi 23:28
KKrzysiek: W wyniku czego otrzymujemy równanie diofantyczne, rozwiązujesz je sposobem poznanym na
zajęciach.
1 kwi 23:28
kombinator: 12x ≡ 8 (mod2)
1 kwi 23:49
KKrzysiek: Po co wrzucasz kolejny przykład, że niby mamy go zrobić? Spróbuj teraz sam.
1 kwi 23:51
Jack: jak coś może dać reszte 8 z dzielenia przez 2 ?
1 kwi 23:56
Mila:
12x ≡ 8 (mod2)=0(mod2)⇔
12x=0(mod2)
2 kwi 00:14
Mariusz:
U Cormena "Wprowadzenie do algorytmów " masz pseudokod rozszerzonego algorytmu Euklidesa
niestety u nich masz wersję rekurencyjną oraz działającą tylko dla liczb nieujemnych
2 kwi 11:26