...
kemw: Oblicz miejsca zerowe funkcji
x+2=0
x=−2
f(x)=x+2
tylko dla x<1, zatem jest to miejsce zerowe funkcji f.
4x+3=0
4x=−3|:4
x=−3/4=−3/4
f(x)=4x+3
tylko dla x≥1, zatem nie jest to miejsce zerowe funkcji f.
Witam mógłby ktoś wytłumaczyć czemu −2 to miejsce zerowe i skąd mam to wiedzieć?
1 kwi 20:58
kemw: aha zapomniałem
tutaj to co w tresci
{x+2 dla x<1
{4x+3 dla x≥1
1 kwi 21:00
Powracający: bo x=−2 <1 i nalezy do przedzialu x<1 czyli x∊(−∞,1)
1 kwi 21:04
Powracający: natomiast
| | 3 | | 3 | |
4x+3=0 to x=− |
| ale − |
| nie nalezy do przedzialu x≥1 czyli x∊<.∞) |
| | 4 | | 4 | |
1 kwi 21:07