Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwiastki równania x 2 + 2bx + c = 0 są rzec
agnieszka: Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwiastki równania x2 + 2bx + c = 0 są rzeczywiste,
jeśli liczby b i c zostały wybrane losowo z przedziału [0,1]?
1 kwi 20:52
karty do gry: Poczytaj o prawdopodobieństwie geometrycznym.
1 kwi 20:57
Adamm: 1/12 ?
nie znam się na tym
1 kwi 21:00
Adamm: raczej 1/3
1 kwi 21:04
agnieszka: tak, wynik to 1/3. niestety nie wiem jak to zrobić krok po kroku

. o prawdopodobieństwie
czytałam.
1 kwi 21:15
Adamm:

no więc powiem ci jak ja to zrobiłem, jeśli to ma sens
Δ=4b
2−4c≥0
b
2≥c
prawdopodobieństwo to pole pod wykresem tej funkcji, przez cały ten kwadrat
1 kwi 21:18
agnieszka: dziekuje
8 kwi 01:04
Adamm: długo ci zeszło
8 kwi 01:07
Adamm: ale nie ma za co, lubię robić zadania, więc to była przyjemność
8 kwi 01:10