Trygonometria
Fanabela: Jak policzyć coś takiego:
cosx+3sinx=0 ?
W odpowiedziach: x=α+kπ, k⊂C, gdzie α≈−
π10
Proszę o wyjaśnienie
1 kwi 20:25
karty do gry: BSO możemy założyć cosx ≠ 0, wtedy równanie przyjmuje postać :
Szukaj w tablicach.
1 kwi 20:26
Mila:
cosx+3sinx=0 ⇔
3sinx=−cosx /:cos(x) [ zastanów się dlaczego można podzielić przez cos(x)]⇔
| | 1 | |
⇔ tg(x)=− |
| i dalej jak kolega pisze 20:26 |
| | 3 | |
1 kwi 20:39
Fanabela: Rozumiem, ale nie mam pojęcia dlaczego w tym przypadku można podzielić przez cosx,
przecież może on przyjac wartość 0...?
1 kwi 20:47
Adamm: zauważ że cosx=0 ⇒ cosx+3sinx≠0
więc można spokojnie założyć że cosx≠0
1 kwi 20:50
Mila:
liczby te nie spełniają równania.
1 kwi 21:28