prawdopodobieństwo
Ziomek: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} losujemy trzy razy po jednej liczbie bez zwracania.
Oblicz
prawdopodobie ´nstwo zdarzenia A, polegaj ˛acego na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest
podzielny przez 4.
Ma ktoś pomysł jak to zrobić?
1 kwi 20:24
g: Kombinacja musi zawierać 4, a jak nie 4 to 2 i 6.
| | | |
Kombinacji zawierających 4 jest | . Kombinacji zawierających 2 i 6 jest 5. |
| | |
Kombinacja 2,4,6 została policzona w obu tych podzbiorach.
1 kwi 20:34
Mila:
II sposób
A'− iloczyn liczb nie jest podzielny przez 4
X={2,6}
Y={1,3,5,7}
Wylosowano 3 liczby ze zbioru Y lub jedną ze zbioru X i dwie ze zbioru Y
|A|=35−16=19
1 kwi 21:56