badanie przebiegu zmiennośći
a69: czy ktoś mógłby odpowiedzieć mi na pytanie, co zrobić jeśli przy badaniu mienności funkcji
pierwsza oraz druga pochodna po przyrównaniu do zera dają sprzeczność. Jak to interpretować
1 kwi 20:04
Jerzy:
Pokaż funkcję.
1 kwi 20:05
a69: f(x)=x−√x2−1
1 kwi 20:05
Jerzy:
Jaka jest dziedzina ?
1 kwi 20:07
a69: (−∞,−1>i<1,∞)
1 kwi 20:09
Jerzy:
Pierwsza pochodna ?
1 kwi 20:09
1 kwi 20:11
a69: licznik po przyrownniu do zera daje sprzeczność
1 kwi 20:11
Powracający: | | 2x | | x | |
1− |
| = 1− |
| = f'(x) |
| | 2√x2−1 | | √x2−1 | |
1 kwi 20:12
a69: to jest to samo, sprowadzilam do wspolnegi mianownika
1 kwi 20:14
a69: : * 0=1 licznik
1 kwi 20:15
a69: druga pochodna również daje sprzeczność, więc jak to rozumieć?
1 kwi 20:18