Zanik pamięci ! Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej
Shift: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=ax2+bx+c . Miejscami zerowymi tej funkcji są liczby 3
i (−5).
DO wykresu należy punkt P=(−4,−42).
Próbowałem działać na zasadzie porównania wzorów (Wzór wzięty z miejsc zerowych i punktu , gdyż
mamy punkt więc ułozyłem takie coś:
a(x+4)−42=a(x−3)(x+5) − licząc to wyszło żeΔ=77a2−168a , no to tam a przed nawias ,i dziwne
rzeczy wychodzą ,
NIe jestem pewien czy brnę w dobrym kierunku i czy można to zrobić bez informacji o tym punkcie
P?
1 kwi 19:40
Jerzy:
f(x) = a(x − 3)(x +5)
f(−4) = − 42
1 kwi 19:42
Powracający: y=a(x−3)(x+5)
−42=a(−4−3)(−4+5) wylicz a.
Nie trzeba postaci kanonicznej
1 kwi 19:43
Shift: Dziękuję bardzo ,
1 kwi 19:54