logarytmy
marcelina: Dla jakich wartości m funkcja
f(x) = (m−2)4x−2x+2+m+1 ma dokładnie 1 miejsce zerowe?
Rozwiązałam w przypadku gdy f(x) będzie funkcją kwadratową, dla m>2
mam problem z funkcją liniową...
założenia
2x=t i m=2
(m−2)t2−4t+m+1
−4t+m+1=0
−ba=x0
−m−1−4=x0
1 kwi 19:26
Jerzy:
A dlaczego m > 2 ?
1 kwi 19:32
marcelina: (m−2)≠0 m≠2, racja
1 kwi 19:44
Jerzy:
Podstawiasz: 2x = t i warunek: t > 0
Dla trójmiamu kwadratowego masz warunki:
1) Δ = 0
2) t > 0
Sprawdzasz co się dzieje dla m = 2
1 kwi 19:47
Jerzy:
Dla m = 2 też jest jedno miejsce zerowe.
1 kwi 19:48
marcelina: no tak, rozwiązałam właśnie w ten sposób dla trójmianu.
nie potrafie dla m=2....
nie wychodzi mi coś

(jak widać wyżej)
1 kwi 19:50
Jerzy:
m = 2
| | 3 | |
3 = 4*2x ⇔ 2x = |
| ⇔ x =log2(3/4) |
| | 4 | |
1 kwi 19:53