pochodna
ja : pochodna z tego :
√48x2−x4−4x
1 kwi 19:24
Powracający: | | 1 | |
f'(x)= |
| *(48x2−x4)'−4 |
| | 2√48x2−4x | |
prosze dokonczyc
1 kwi 19:27
ja : juz do tego doszłam jako tako sama :
tyle że jak już to przyrównam do zera to nie wiem jak to dalej
1 kwi 19:36
Jerzy:
To jest niestety źle.
1 kwi 19:38
ja : o no nie
1 kwi 19:38
Jerzy:
(48x2 − x4)' = 96x − 4x3
1 kwi 19:40
ja : tam zamiast 8 powinna byc 2
1 kwi 19:40
ja : piszę 2 jak 8 zwykle przez to ten błąd
1 kwi 19:40
Powracający: To nalezalo napisac do czego sie doszlo

poza tym
(48x
2−x
4)'= 96x−4x
3 = 4x(24−x
2)
1 kwi 19:41
ja : doszłam do tego dopiero po twoje wiadomości
1 kwi 19:43
ja : sorki sorki
1 kwi 19:44
Powracający: | | 0 | |
Teraz mamy tak z ewartosc wyrazenia wymiernego =0 gdy licznik=0 bo |
| = 0 |
| | coś tam | |
1 kwi 19:45
ja : a ta czwórka tam ?
1 kwi 19:50
ja : okej czyli jak mam coś takiego
to jak teraz to wezmę pomnożę obustronnie przez ten pierwiastek co tam w mianowniku to zostanie
mi coś takiego 48−2x
2−4
√48−x2=0

?
i czy to tak mogę zrobić tak że pomnożę obustronnie przez 48−2x
2+4
√48−x2 i wtedy ten wzór
skróconego mnożenia
1 kwi 19:51
Powracający: Zle bo jescze jest −4
| 48x−2x2 | |
| =4 teraz mamy ze 48x2−x4>0 musi byc |
| √48x2−x4 | |
{48x−2x
2= 4*
√48x2−x4do potegi drugiej obie strony
(48x)
2−192x
3+4x
4)= 16*(48x
2−x
4)
koncz juz
1 kwi 19:53
Powracający: (48x)2= 2304x2
1 kwi 19:56
Powracający: Zasugerowalem sie Twoim 2x
2 a tam ma by w liczniku 48x−2x
3
Wszystko w leb

bedzie (48x−2x
3)
2= 16(48x
2−x
4)
bedzie tak
2304x
2−192x
4+4x
6= 16(48x
2−x
4)
Przepraszam za zamieszanie
1 kwi 20:01
ja : okej dziękuję bardzo za pomoc już wszystko wiem <3
1 kwi 20:05
Powracający: na zdrowie
1 kwi 20:10