Rackunek różniczkowy i parametr k.
jsn: Wyznacz te wartości parametru k dla których równanie x3−9x=k w przedziale <0;3> ma dwa
rozwiązania.
Kiełbasa, odp: (−6√3; 0>
Kompletnie nie rozumiem zadań z parametrem "po prawej stronie", więc proszę o w miarę
szczegółuwe wytłumaczenie.
1 kwi 18:35
Adamm:

f(x)=x
3−9x
f'(x)=3x
2−9
mamy dwa ekstrema,
√3 oraz −
√3
rysujesz, teraz chyba już widać?
1 kwi 18:39
jsn: Widać, dzięki
1 kwi 18:46
Janek191:

x*( x
2 − 9) = x*(x − 3)*(x + 3) = k
Niech
f(x) = x
3 − 9 x
f '(x) = 3 x
2 9 = 0 ⇔ x = −
√3 lub x =
√3
x =
√3 ∊ < 0, 3>
Dla x =
√3 funkcja f ma minimum lokalne
y = f(
√3) = 3
√3 − 9
√3 = − 6
√3
Zatem dla k ∊ ( − 6
√3, 0 > równanie ma dwa pierwiastki w < 0, 3 >.
k
1 = − 5
√3
k
2 = 0
k
3 = − 6
√3
1 kwi 18:50
dobry_czlowiek: ale k1 i k2 nie moga byc bo na wykresie widac ze przykmują 3 wartości(w 3 punktach przecina
wykres)
22 lut 18:13
chichi:
Ale czyś Ty czytał polecenie?
NA PRZEDZIALE [0,3]
22 lut 18:44