Rachunek prawdopodobieństwa
Warg: Mały Jaś bawi się pięcioma piłeczkami (każda innego koloru), wkładając je do sześciu pudełek
ponumerowanych od 1 do 6. Przyjmując, że każde rozmieszczenie piłeczek w pudełkach jest
jednakowo prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń
A− wszystkie piłeczki umieści w jednym pudelku ,
B− jedna z piłeczek włoży do pudełka z nr 1 , a resztę piłeczek do jednego z pozostałych
pudełek.
Moje rozwiązanie, proszę o sprawdzenie i wytłumaczenie błędu w rozumowaniu (na internecie
znalazłem inne rozwiązanie)
|Ω| = 6
5
|A| = 6
Zdarzenie B:
| | | | |
Wybór pudełka: | (wybór pudełka dla jednej piłeczki razy wybór pudełka dla |
| | |
pozostałych piłeczek)
Czy jest to poprawne rozumowanie?
1 kwi 18:31
Warg: Bardzo proszę o pomoc
1 kwi 19:04
Jerzy:
A)
Ma tylko jedną możliwość z sześciu, zatem : P(A) = ?
1 kwi 19:06
Warg: Wiem jak zapisać prawdopodobieństwo A, chodzi mi o to czy poprawnie liczę |B|.
1 kwi 19:15
Jerzy:
Tak, tylko w tym przypadku IΩI jest inna niż napisałeś/aś
1 kwi 19:18
Pytający:
B źle liczysz, bo przecież masz podane, że wybraną piłeczkę włoży
do pudełka z nr 1. Zatem
| | | |
wybierasz piłeczkę do pudełka z nr 1 na | sposobów oraz pudełko (spośród 5 pozostałych) |
| | |
| | | |
dla pozostałych piłeczek na | sposobów. |
| | |
1 kwi 19:26
Warg: Czy wybór piłeczki do 1 pudełka nie będzie liczony jako wybór jednej piłeczki z pięciu czyli
1 kwi 19:52
Pytający: Będzie, masz rację − jakoś z rozpędu musiałem założyć, że jest 6 piłeczek.
1 kwi 20:02