Funkcje odwrotne
Powracający: jak wyznaczyc funkcje odwrotne do funkcji
a) y= x
2−x
b) y=x
2−4x+3
1 kwi 18:03
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) y = (x − |
| )2 − |
| ⇔ y + |
| = (.....)2 ⇔ |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ x − |
| = +/− √y + |
| ⇔ x = +/−√y + |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
1 kwi 18:08
Pytający:
a) i b) nie mają funkcji odwrotnych, bo nie są to funkcje różnowartościowe.
c)
xy+x=y−1
y(x−1)=−x−1
1 kwi 18:11
Jerzy:
a) i b) mają funkcje odwrotne, ale w określonych przedzialach.
1 kwi 18:12
Powracający: Zaraz b rozpisze
natomiast c) probowalem tak
y(x+1)= x−1
yx+y= x−1
yx−x= −1−y
x(y−1)= −1−y
zamieniam wspolrzedne
| | 1+x | |
a w odpowiedzi mam y= |
| |
| | 1−x | |
1 kwi 18:16
Jerzy:
To jest to samo ( wyłacz minus z mianownika).
1 kwi 18:17
Jerzy:
Dla a) i b) rozpisz w przedziałach, gdzie f(x) jest różnowartościowa.
1 kwi 18:18
Powracający: Dobra dzieki
natomiast b)
y= (x−2)2−1
y+1= (x−2)2
(x−2)2= y+1
x−2= ±√y+1
x=± √y+1+2
y= ±√x+1+2
1 kwi 18:22
Jerzy:
Tak.
1 kwi 18:23
Powracający: a) jest roznowartosciowa w przedzialach (−∞,0,5> i <0,5,∞)
b) jest roznowartosciowa (−∞,2> i <2,∞)
1 kwi 18:24
Jerzy:
Tak.
1 kwi 18:26