prosta styczna do wyrkesu
StrasznyNieogar: Ktoś znajdzie błąd w moim rozwiązaniu?
| | 2 | |
Znajdź rownania tej stycznej do wykresu funkcji f (x) = x − |
| , która jest prostopadla |
| | x2 | |
| | 2 | |
do prostej okreslonej rownaniem f =− |
| + 1 |
| | 3 | |
| | −4x | | 4 | |
f'(x) = 1 − |
| = |
| + 1 |
| | x4 | | x3 | |
x = 2
y = 1,5x − 4,5
Poprawna odp
y= 1,5x − 2,5
Gdzie robie błąd?
1 kwi 17:15
Jerzy:
Ty robisz bład w obliczeniach, bo styczna ma rownanie: y = 1,5x − 1,5
(Odpowiedź w książce jest nepoprawna)
1 kwi 17:36
StrasznyNieogar: Czyli ja robie błąd czy odpowiedz w książce jest niepoprawna czy to i to?
1 kwi 17:38
Jerzy:
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
y − |
| = |
| (x− 2) ⇔ y = |
| x − 3 + |
| = 1,5x − 1,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 kwi 17:39
Jerzy:
Ty masz wszystko dobrze, tylko ostatnia linijka źle.
Odp. w książce jest błedna.
Sprawdź: f(2) = 1,5
y(2) = 1,5 ( dla Twojej stycznej)
y(2) = − 1,5 ( dla stycznej z odpowiedzi)
1 kwi 17:41
StrasznyNieogar: Rzeczywiscie zrobiłem tam błąd

Dzięki.
1 kwi 17:43