matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Olaf:
0,3n + 6
lim n→
∞
=
√
n
− 3
lim n→
∞
√
n
2
+ 1
−
√
n
=
4
n
− 3*8
n
+ 2
lim n→
∞
=
2
n
+ 2
Jak wyznaczać granice? Wiem, że dzieli się przez najwyższą potęgę mianownika, ale robię tak i
∞
mi nie wychodzi, tzn. mam np. wynik
albo podobny.
∞
1 kwi 17:04
Janek191:
0,3 n + 6
6
0,3
√
n
+
√
n
a
n
=
=
√
n
− 3
3
1 −
√
n
więc lim a
n
= +
∞
n→
∞
1 kwi 18:23
Janek191:
n
2
+ 1 − n
1
n − 1 +
n
a
n
=
=
√
n
2
+ 1
+
√
n
1
√
1 −
1
n
2
+
√
n
więc lim a
n
= +
∞
n→
∞
1 kwi 18:26
Janek191:
2
2
n
−3*4
n
+
2
n
a
n
=
2
1 +
2
n
więc lim a
n
= −
∞
n→
∞
1 kwi 18:29