Ciag
Fruziaa: Sprawdź który wyraz jest równy 0
1 kwi 16:27
Jerzy:
5n − 20 = 0 ⇔ n = 4
1 kwi 16:28
Fruziaa: Jeszcze mam problem z zdaniem jednym z ciągu.
Oblicz ile wyrazów ciągu jest większych od −10 A mniejszych od 50. Wyznacz te wyrazy:
An=n
2−2n−30.
Z góry dzięki
1 kwi 16:43
Jerzy:
Muszisz rozwiązać dwie nierówości:
n2 − 2 −30 <50
n2 − 2n − 30 > −10
1 kwi 16:46
Fruziaa: czy wyszło n
2−2n−20>0
n
1=1−
√71
n
2=1+
√71
1 kwi 16:57
Jerzy:
Nie.
1 kwi 17:00
Fruziaa: ehh, to co źle zrobiłam ?
pomożesz ?
1 kwi 17:00
Jerzy:
Δ = 124
√Δ =
√124 = 2
√31
| | 2 + 2√31 | |
n1 = |
| = 1 + √31 |
| | 2 | |
n
2 = 1 −
√31
1 kwi 17:02
Fruziaa: a dlaczego wyszlo 124
n
2−2n−20>0
a=1,b=−2,c=−20
Δ=2
2−4ac=4−4*1*(−20)=4+80=84 .

?
czy ja coś źle robie ?
1 kwi 17:05
Jerzy:
Sorry.. ja liczyłem : n2 − 2n − 30 > 0
1 kwi 17:07
Jerzy:
Δ = 84 √Δ = 2√21
1 kwi 17:08
Fruziaa: ja się też pomyliłam bo tamty wynik co podałam powinno być do n
2−2n−70<0
n
1=1−
√71
n
2=1+
√71
a n
2−2n−20>0
n
1=1−
√21
n
2=1+{21} .

dobrze mam te dwa czy źle /?
1 kwi 17:09
Jerzy:
Teraz tak.
1 kwi 17:10
Fruziaa: Dzięki wielkie
1 kwi 17:11