matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
MONIA:
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta α, jeśli wiadomo, że tgα=
15
8
1 kwi 15:58
geo ana:
ctga=15/8
1 kwi 16:02
Jerzy:
A co z sinα i cosα ?
1 kwi 16:04
Janek191:
r
2
= 8
2
+ 15
2
= 64 + 225 = 289 r =
√
289
= 17 więc
15
sin α =
17
8
cos α =
17
1 kwi 18:38