Wyznaczanie parametru m, dla których równanie kwadratowe ma 1 rozwiązanie
Bilauta: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
x2 − (|m|+1)x + m2 = 0
ma dokładnie jedno rozwiązanie
1 kwi 15:32
powrócony z otchłani:
Δ=0 i sprawdzasz koedy to zachodzi
1 kwi 15:33
Jerzy:
Jedyny warunek: Δ = 0
1 kwi 15:33
Bilauta: No dobra, z delty mi wychodzi:
−3m2 + 2|m| + 1 = 0
i rozbiłam to na dwa przypadki:
−3m2 + 2m + 1 = 0 lub −3m2 − 2m + 1 = 0]
z pierwszego wychodzi mi, że m∊{1, −13}, a z drugiego m∊{−1, 13}
A w odpowiedziach poprawne to tylko −1 i 1.
Co robię źle?
1 kwi 15:46
Adamm: −3m2+2m+1=0 ale dla m≥0
podobnie, −3m2−2m+1=0 ale dla m<0
1 kwi 15:48
Bilauta: O zapomniałam o tym, dziękuję
1 kwi 15:58