Zbadać liniową niezależność wektorów
Stormx: Wektory v,x,y,z są liniowo niezależne w przestrzeni V. Zbadać z definicji liniową niezależność
wektorów: v+2x, v+y, x+3z, 2y+z
1 kwi 15:07
powrócony z otchłani:
No i w czym problem?
1 kwi 15:10
Stormx: No z założenia wiem że α1v+α2x+α3y+α4z=0 i potem nie bardzo wiem jak to podstawić. To dalej
będą te same alfy?
1 kwi 15:15
jc: Dla jakich a,b,c,d
a(v+2x)+b(v+y)+c(x+3z)+d(2y+z) = 0 ?
0 = a(v+2x)+b(v+y)+c(x+3z)+d(2y+z) =(a+b)v+(2a+c)x+(b+2d)y+(3c+d)z
Wektory v,x,y,z są liniowo niezależne. Dlatego
a+b =0
2a+c=0
b+2d=0
3c+d=0
11 a = 6(2a+c) − 2(3c+d) + (b+2d) − (a+b) = 0
b=c=d=0
Wniosek, rozważane wektory są liniowo niezależne.
1 kwi 15:39
Stormx: A więc o to chodziło, dziękuję bardzo
1 kwi 15:54