nierowności
kamil852: sin2x − cos2x ≥0.5
1 kwi 15:00
5-latek: np cos2x= 1−sin2x
1 kwi 15:04
powrócony z otchłani:
Wskazowka:
sin2x − cos2x = −cos(2x)
1 kwi 15:04
kamil852: zrobilem to w ten sposób :
1−cos2x−cos2x≥0.5
−2cos2x≥−0.5
2cos2x≤0.5
cos2x≤0.25
rysując wykres odpowiedzi mi sie nie zgadzją z tymi z tylu ksiązki
1 kwi 15:11
powrócony z otchłani:
A jaki wynik Ci wyszedl?
1 kwi 15:12
Jack: sa dwie opcje
1) masz zle
2) masz ten sam wynik tylko inaczej zapisany
jak to bywa w trygonometrii
np.
| | π | | 5 | |
x = |
| + kπ bedzie rownowazne rozwiazaniu |
| π + kπ |
| | 4 | | 4 | |
1 kwi 15:13