Liczba rozwiązań zależna od parametru. Rachunek różniczkowy.
Adtre: Rachunek różniczkowy.
Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
Bardzo proszę o pomoc w pow. zadaniu.
Oto co zrobiłem do tej pory:
| | −4 | |
Δmianownika= 16 − 16 = 0 x= |
| =−2 |
| | 2 | |
| | 2x2 | |
f(x)= |
| D ∊ R \ {−2} |
| | x+2 | |
2x
2 − mx − 2m = 0
Δ = m
2 + 16m
I co teraz?
Pomyślałem o:
m
2 + 16m = 0 i dalej z < i > 0
lecz już tutaj wyszło
1 rozwiązanie dla m=0
Podczas gdy w odpowiedziach jest napisane:
0 rozwiązań dla m ∊ (−
∞;0)
1 rozwiązanie dla m ∊ {0;2}
2 rozwiązania dla m ∊ (0;2) ∪ (2;
∞)
1 kwi 14:58
powrócony z otchłani:
Jak juz to mianownik = (x+2)2
1 kwi 15:07
powrócony z otchłani:
Co zmienia cale dalsze rachunki
1 kwi 15:08
Adamm: lepiej jest potraktować to jako równanie
2x2=m(x+2)2
teraz w tym równaniu jeśli x=−2 to 8=0 co jest fałszem, więc x=−2 i tak wypada, nie trzeba nic
robić
z tym specjalnego
0=(m−2)x2+4mx+4m
dla m=2 mamy funkcję liniową po prawej, więc trzeba to sprawdzić
0=8x+8 ⇒ x=−1
dla m≠2
Δ=32m
teraz oczywiście wiemy kiedy takie równanie ma ile rozwiązań
odp. dla m<0 nie ma rozwiązań, dla m=0 lub m=2 mamy jedno, dla 0<m<2 lub 2<m mamy dwa
1 kwi 15:21
Adtre: Dziękuję!
1 kwi 16:06