Granica funkcji w punkcie
sdg: Wykaż, że funkcja nie ma granicy w punkcie Xo = 0
funkcja to to signum określona wzorem:
{ −1 dla x<0
sgn(x){ 0 dla x=0
{ 1 dla x>0
Nie ma granicy dlatego, że wyrazy z lewej strony dążą do (−1), a z prawej strony do 1
Nie wiem jednak jak mam to napisać matematycznie?
Mogę tu jakoś użyć granic jednostronnych? Że granica lewostronna jest różna od granicy
prawostronnej?
1 kwi 14:19
Adamm: limx→0− sgn(x) = limx→0− −1 = −1
limx→0+ sgn(x) = limx→0+ 1 = 1
granica prawostronna nie jest równa lewostronnej ⇒ granica nie istnieje
1 kwi 14:22
sdg: Dziękuję
1 kwi 14:52