matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz P(A' n B). Rachunek prawdopodobieństwa
Bilauta:
1
1
Niech A,B ⊂ Ω. Oblicz P(A' n B), jeśli P(A') =
oraz P(A' n B') =
4
7
1 kwi 13:51
Pytający:
1
1
3
P(A'∩B)=P(A')−P(A'∩B')=
−
=
4
7
28
Jeśli nie jest to oczywiste:
3
P(A)=
4
1
6
P(A'∩B')=P((A∪B)')=
⇒ P(A∪B)=
7
7
P(A'∩B)=P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
6
3
3
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) ⇒ P(B)−P(A∩B)=P(A∪B)−P(A)=
−
=
7
4
28
1 kwi 14:11