1 | ||
Dany jest kwadrat abcd. Na boku BC obrano punkt E taki że |BE|= | |BC|. Cosinus kąta EAB | |
3 |
3√10 | ||
A. | ||
10 |
√10 | ||
B. | ||
10 |
√3 | ||
C. | ||
2 |
√3 | ||
D. | ||
6 |
a | ||
cosα = | ||
x |
a | ||
x2 = a2 + ( | )2 | |
3 |
a2 | ||
x2 = a2 + | ||
9 |
10a2 | ||
x2 = | / √ ,x>0 | |
9 |
a √10 | ||
x = | ||
3 |
a | 3 | 3 | 3 √10 | |||||||||||
cosα = | = a * | = | = | |||||||||||
| a √10 | p {10} | 10 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |