Szeregi
skarabeusz: mógłby mi ktoś wyjaśnić jak udowodnić takie coś:
Niech an=√n dla n ∊ N. Wówczas ∑ an=
jest rozbieżny ponieważ ?
Wiem, że jego granica dąży do ∞ dla n dążących do ∞. Jak udowodnić to przy użyciu
matematycznych definicji.
Czy szereg ten spełnia kryterium zbieżności szeregów liczbowych? Jeśli tak to jak to udowodnić.
Z góry dziękuję za pomoc
1 kwi 13:27
Adamm: ∑k=1n√k≥√n→∞
ciąg sum częściowych tego szeregu jest rozbieżny, zatem sam szereg również
1 kwi 13:37
skarabeusz: czy byłaby możliwość dokładniejszego wyjaśnienia tego? niezbyt dokładnie to rozumiem. z jakiej
własności tu korzystamy ?
1 kwi 13:48
karty do gry: Nie spełnia warunku koniecznego, wiec jest rozbieżny.
Takie uzasadnienie jest wystarczające.
1 kwi 13:50
skarabeusz: Wiemy że wychodzi że jest rozbieżny oraz nie spełnia warunku koniecznego. Chodzi głównie o to
jak udowodnić że jest rozbieżny. Na mocy jakiego prawa?
1 kwi 14:09
Adamm: nie spełnia warunku koniecznego zbieżności szeregu ⇒ jest rozbieżny
mam nadzieję że to ci wszystko tłumaczy, bo powinno
1 kwi 14:19
skarabeusz: ... Ale mi chodzi o to żeby to UDOWODNIĆ . Bo to co teraz piszesz to jest błędne koło − Ciąg
an jest rozbieżny bo nie spełnia warunku koniecznego.
i Ciąg nie spełnia warunku koniecznego bo jest rozbieżny.
Chodzi mi o to by to udowodnić za pomocą wzoru lub jakiejś własności.
1 kwi 14:34
Adamm: "Ciąg nie spełnia warunku koniecznego bo jest rozbieżny"
tak nie jest
zapoznaj się co to jest warunek konieczny zbieżności szeregu
1 kwi 14:41
jc:
√n ≥ 1
Sn = √1 + √2 + √3 + ... + √n ≥ 1+1+1+ ...+1 = n
Ciąg sum częściowych nie jest zbieżny.
Szereg jest rozbieżny.
1 kwi 14:56
Adamm: jc, dzień dobry
napisałem mu coś podobnego wyżej, raczej nie przemówi mu to do rozsądku
1 kwi 15:00
jc: Adamm, niektórzy studenci w ogóle nie kojarzą szeregu z sumą, a uczą się, co napisać,
gdy zostaną spytani o zbieżność.
Przy okazji, Twoje oszacowanie pasuje do szeregu ∑1/√n.
1 kwi 15:11