matematykaszkolna.pl
Szeregi skarabeusz: mógłby mi ktoś wyjaśnić jak udowodnić takie coś: Niech an=n dla n ∊ N. Wówczas ∑ an= jest rozbieżny ponieważ ? Wiem, że jego granica dąży do dla n dążących do . Jak udowodnić to przy użyciu matematycznych definicji. Czy szereg ten spełnia kryterium zbieżności szeregów liczbowych? Jeśli tak to jak to udowodnić. Z góry dziękuję za pomoc
1 kwi 13:27
Adamm:k=1nkn ciąg sum częściowych tego szeregu jest rozbieżny, zatem sam szereg również
1 kwi 13:37
skarabeusz: czy byłaby możliwość dokładniejszego wyjaśnienia tego? niezbyt dokładnie to rozumiem. z jakiej własności tu korzystamy ?
1 kwi 13:48
karty do gry: Nie spełnia warunku koniecznego, wiec jest rozbieżny. Takie uzasadnienie jest wystarczające.
1 kwi 13:50
skarabeusz: Wiemy że wychodzi że jest rozbieżny oraz nie spełnia warunku koniecznego. Chodzi głównie o to jak udowodnić że jest rozbieżny. Na mocy jakiego prawa?
1 kwi 14:09
Adamm: nie spełnia warunku koniecznego zbieżności szeregu ⇒ jest rozbieżny mam nadzieję że to ci wszystko tłumaczy, bo powinno
1 kwi 14:19
skarabeusz: ... Ale mi chodzi o to żeby to UDOWODNIĆ . Bo to co teraz piszesz to jest błędne koło − Ciąg an jest rozbieżny bo nie spełnia warunku koniecznego. i Ciąg nie spełnia warunku koniecznego bo jest rozbieżny. Chodzi mi o to by to udowodnić za pomocą wzoru lub jakiejś własności.
1 kwi 14:34
Adamm: "Ciąg nie spełnia warunku koniecznego bo jest rozbieżny" tak nie jest zapoznaj się co to jest warunek konieczny zbieżności szeregu
1 kwi 14:41
jc: n ≥ 1 Sn = 1 + 2 + 3 + ... + n ≥ 1+1+1+ ...+1 = n Ciąg sum częściowych nie jest zbieżny. Szereg jest rozbieżny.
1 kwi 14:56
Adamm: jc, dzień dobry napisałem mu coś podobnego wyżej, raczej nie przemówi mu to do rozsądku
1 kwi 15:00
jc: Adamm, niektórzy studenci w ogóle nie kojarzą szeregu z sumą, a uczą się, co napisać, gdy zostaną spytani o zbieżność. Przy okazji, Twoje oszacowanie pasuje do szeregu ∑1/n.
1 kwi 15:11