Rozwiązać nierówność
Evelek: Poprosiłbym o sprawdzenie i pomoc w zadaniu. Mam znaleźć dziedzinę funkcji:
| | √−6x2 + x + 2 | |
f(x) = |
| |
| | ln (ln |x2 − 1|) | |
Z jej wzoru wynikają takie założenia:
1) −6x
2 + x + 2 ≥ 0
2) |x
2 − 1| > 0
3) ln |x
2−1| > 0
4) ln (ln|x
2−1|) ≠ 0
Rozwiązanie:
| | 3 | | 1 | |
1) x1 = |
| , x2 = − |
| , więc: |
| | 4 | | 2 | |
2) |x
2 − 1| > 0
x
2 − 1 > 0 ∨ x
2 − 1 < 0
x
2 > 1 ∨ x
2 < 1
x = −1 ∨ x = 1 x = 1 ∨ x = −1
więc, x ∊ ( −
∞ , −1 ) ∪ (1, +
∞ )
3) ln |x
2 − 1| > 0
I tutaj się zastanawiam w jaki sposób to rozwiązać. Poprosiłbym o pomoc.
1 kwi 13:26
Jerzy:
3) ⇔ I x2 − 1 I > 1 ⇔ x2 − 1 > 1 lub x2 − 1 < −1
1 kwi 13:33
Jerzy:
2) Źle
1 kwi 13:34
Jerzy:
2) |x2 − 1| > 0 ⇔ x2 − 1 ≠ 0
1 kwi 13:35
1 kwi 13:38
Evelek: Super, dziękuje Jerzy. Nie byłem tego pewny gdy rozpisałem to w ten sposób:
3) ⇔ | x
2 − 1 | > e
0 ⇔ | x
2 − 1 | > 1
1 kwi 13:40
Evelek: Ok, dzięki za sprawdzenie Jerzy.
1 kwi 13:42
Jerzy:
Rozpisałeś dobrze, liczyłeś źle.
1 kwi 13:43
Evelek: Tak, zauważyłem teraz swój błąd w 2). Powinno być:
x ∊ ( −∞, −1 ) ∪ (1, +∞ ) oraz x ∊ ( −1, 1 )
Więc końcowy wynik to x ∊ R \ { −1, 1 }
1 kwi 13:49
Jerzy:
Tak, 2) x ≠ 1 i x − 1
1 kwi 13:51
Jerzy:
x ≠ 1 i x ≠ − 1
1 kwi 13:51