Rozwinąc funkcję w szereg Maclaurina.
pingwinek120: | | 2 | |
Witam , mam oto taka funkcję: f(x)= |
| |
| | (1−x)3 | |
Policzyłam sb czetery pierwsze pochodne po podstawieniu do wzoru itd. mam:
..=2−2*3x+2*2*3x
2−20x
3+30x
4...
Nie za bardzo rozumiem jak mam to zapisać w szereg nie widzę tego zupełnie , a w podręczniku
mam zapisane to tak
..=1*2+2*3x+3*4x
2+...+(n+1)(n+2)x
n
Skąd to niby wynika skoro , jak sobie policzyłam pochodne a następnie wartości w x=0, to
przecież wida że szereg jest naprzemienny raz ma wartości dodatnie a raz ujemne...?
1 kwi 13:11
pingwinek120: ktoś coś ?
1 kwi 13:31
Pytający:
Musiałaś źle pochodne policzyć:
| | 2*(−3)*(−1) | | 2*3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)4 | |
...
| | f(n)(0) | | (n+2)! | |
f(x)=∑(n=0 do ∞) |
| xn=∑(n=0 do ∞) |
| xn=∑(n=0 do ∞)(n+1)(n+2)xn |
| | n! | | n! | |
1 kwi 14:41
pingwinek120: Masz rację pomyliłam się przy liczeniu pochodnych , dziękuję Ci bardzo
1 kwi 15:21
pingwinek120: Mając jeszcze taką funkcję , mam napisać wzór ogólny z resztą R
4.
f(x)=x
2sinx
nie wiem czy dobrze zapisałam(mam na myśli wzór ogólny) ?
| | x5 | | x7 | |
=...x3− |
| + |
| +...+..= |
| | 6 | | 120 | |
| | x(2n−1) | |
=∑(∞ n=2) (−1)n |
| + R4 |
| | n! | |
i tyle wystarczy czy coś jeszcze z tą reszta trzeba zrobić?
1 kwi 16:11
pingwinek120: ?
1 kwi 17:11
Pytający:
Z resztą nic nie trzeba zrobić, ale ten wzór trochę nie taki.

Aby podać taki wzór ogólny, nie trzeba nic liczyć:
| | f(n)(0) | |
f(x)=∑(n=0 do 4)( |
| xn) + R4 |
| | n! | |
Jeśli chcemy to rozpisać, to możemy policzyć kolejne współczynniki przy x
n dla 0≤n≤4. Można po
kolei liczyć pochodne lub można też wiedzieć, że sinus rozpisuje się jako:
| | (−1)n | |
sinx=∑(n=0 do ∞)( |
| x2n+1) |
| | (2n+1)! | |
Stąd:
| | (−1)n | |
x2sinx=∑(n=0 do ∞)( |
| x2n+3) |
| | (2n+1)! | |
Jak widać, dla kolejnych n potęgi iksa to: x
3, x
5, x
7... (dla pozostałych pochodna w
pierwotnym wzorze się zeruje), a nas interesują jedynie te do x
4 włącznie zatem ostatecznie:
| | (−1)0 | |
f(x)=x2sinx= |
| x2*0+3 + R4=x3+ R4 |
| | (2*0+1)! | |
1 kwi 17:50
Pytający: Jeśli miałoby być z resztą R
8 miałabyś:
f(x)=x
2sinx=
| | (−1)0 | | (−1)1 | | (−1)2 | |
= |
| x2*0+3+ |
| x2*1+3+ |
| x2*2+3+R8= |
| | (2*0+1)! | | (2*1+1)! | | (2*2+1)! | |
1 kwi 17:55
pingwinek120: No ok , ale policzyłam sobie te współczynniki przy kolejnych pochodnych i zapisałam sobie to
tylko mam problem ze znalezieniem
sobie tego wzoru ogólnego do tej funkcji , nie znam wzoru na rozpisanie sinusa więc w takim
wypadku nie pozostaje mi nic jak kombinowanie i patrzenie na to jak zachowuje się ten mój
szereg dla n=4 włącznie tak?
2 kwi 12:06
pingwinek120: jeszcze raz dziękuję Ci bardzo za wszelką pomoc
2 kwi 12:07
Pytający:
No tak, musisz policzyć pochodne do czwartej włącznie, i wtedy masz:
| | f(n)(0) | | f(n)(0) | |
f(x)=x2sinx=∑(n=0 do ∞)( |
| xn)=∑(n=0 do 4)( |
| xn)+R4= |
| | n! | | n! | |
=0*x
0+0*x
1+0*x
2+1*x
3+0*x
4+R
4=x
3+R
4
I to jest Twój wzór ogólny z resztą R
4, nie musisz go podawać w postaci szeregu.
Acz jeśli chcesz, masz dowolność wyboru tego szeregu, byleby interesujące Cię współczynniki się
zgadzały:
| | (−1)n | |
f(x)=x2sinx=x3+R4=∑(n=3 do 3)(xn)+R4=∑(n=0 do 0)( |
| x2n+3)+R4= |
| | (2n+1)! | |
=∑(n=0 do 0)(x
n+3)+R
4
Każdy z tych zapisów po rozwinięciu daje to samo. Nie każdego jednak mogłabyś użyć jeśli
miałabyś podać wzór z resztą np. R
8. Toteż jeśli koniecznie chcesz podać z szeregiem − tak
musisz go sobie wykombinować.
I proszę bardzo.
2 kwi 17:09