Trygonometria
Mateusz Król: Wartość wyrażenia w=sin2155°+sin225° jest równa
A.−1 B. 0 C. 2sin25° D. 2cos25°
1 kwi 12:58
Jerzy:
= 2sin225o
1 kwi 13:00
Mateusz Król: Jak to obliczone?
1 kwi 13:04
Jw.: Jerzy, napisałbyś obliczenia?
1 kwi 13:04
Mateusz Król: Widzę że ktoś ma takie samo zadanie
1 kwi 13:05
Jerzy:
sin2155 + sin225 = sin2(180 − 25) + sin225 = sin225 + sin225 = 2sin225
1 kwi 13:06
Mateusz Król: Tylko ja mam ODP b że wynosi to 0
1 kwi 13:09
Jw.: Dlaczego sin
2(180 − 25)=> sin
225?
1 kwi 13:10
Jerzy:
sin2155 > 0
sin225 > 0
Suma dwóch liczb dodatnich nie może być rowna 0
1 kwi 13:12
Mateusz Król: Bo tyle trzeba odjąć od 180 by otrzymać 155
1 kwi 13:12
Jerzy:
sin(180 − x) = sinx
1 kwi 13:12
Jw.: Ok, dziękuje
1 kwi 13:13
Jerzy:
Natomiast: sin2155o − sin255o = 0
1 kwi 13:15
Jerzy:
Miało być: sin2155o − sin225o
1 kwi 13:16