Jak obliczyć dystrybuantę z f(x)= |x| dla -1≤x≤1 i 0 poza tym.
malena: Jak obliczyć dystrybuantę z f(x)= |x| dla −1≤x≤1 i 0 poza tym.
F(x)= −∞∫x 0dt = 0
i tu mam problem, z przedziałem <−1,1>. wiem ze |x|= x dla x≥0 i −x dla x<0,
wiem też ze trzeba to rozbić na dwie całki które należy dodać. Nie wiem niestety jak je
oznaczyć.
jeśli oznacze w przedzialach <−1,0) i <0,1> to wyjdzie 1 czyli wynik dystrybuanty dla
przedziału <1,0).
Błagam o pomoc.
1 kwi 12:08
malena: poprawka: <1, +∞) oczywiscie
1 kwi 12:09
Pytający:
| | ⎧ | 0 dla x∊(−∞,−1)∪(1,∞) | |
| f(x)= | ⎨ | −x dla x∊<−1,0) |
|
| | ⎩ | x dla x∊<0,1> | |
F(x)=
−∞∫
xf(t)dt
F(x)=
0 dla x∊(−
∞,−1)
| | 1−x2 | |
−1∫x(−tdt)= |
| dla x∊<−1,0) |
| | 2 | |
| | 1+x2 | |
−1∫0(−tdt)+0∫xtdt= |
| dla x∊<0,1> |
| | 2 | |
1 dla x∊(1,
∞)
1 kwi 16:52
malena: dziękuję za pomoc
1 kwi 19:23
Krzysiek: nie da sie
1 kwi 19:30