Wyznaczanie funkcji kwadratowej
Bul: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej, wiedząc że zbiorem wartości tej funkcji
jest przedział (−∞, −1>, a wartość −5 osiąga ona dla dwóch argumentów: 2 i 10.
1 kwi 11:26
Jerzy:
f(x) = a(x −p)2 + q
f(2) = −5
f(10) = −5
q = −1
1 kwi 11:30
karty do gry: | | −5 + 1 | | 2 + 10 | |
f(x) = |
| (x − |
| )2 − 1 |
| | | | 2 | |
1 kwi 11:31
Janek191:

q = −1
| | 2 + 10 | |
f(2) = f{10) = − 5 ⇒ p = |
| = 6 |
| | 2 | |
f(x) = a*( x − 6)
2 − 1
i
f(2) = a*16 − 1 = 16 a − 1 = − 5 ⇒ 16 a = − 4
Odp. f(x) = − 0,25*(x − 6)
2 − 1
=======================
Dokońcx
1 kwi 11:32
Bul: f(x)=
14x
2+3x−10
czy tak?
1 kwi 11:40
1 kwi 11:42
Jerzy:
Sorry ...
| | 1 | |
Masz dobrze, tylko na początku − |
| |
| | 4 | |
1 kwi 11:43
Bul: Na pewno? Ta końcówka po przemnożeniu przez 0,25 wychodzi −9, a za nawiasem jest jeszcze −1
1 kwi 11:44
Bul: O właśnie

Dziękuję bardzo za pomoc!
1 kwi 11:44
Jerzy:
Poprawiłem
1 kwi 11:44
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = − |
| x2 + 3 x − 10 |
| | 4 | |
1 kwi 11:46
Bul: Dziękuję wam jeszcze raz!
1 kwi 11:49