Obliczenie liczby składającej się z wielu pierwiastków
Sonic: Witam, nie mam kompletnie pojęcia jak to obliczyć. Wynik ma wynosić 4
√3+2
Liczba
3√122+√8+√3−√4−2√3 jest równa?
Niestety w powyższym zapisie nie widać co znajduje się pod którym pierwiastkiem, dlatego
załączam
link do zdjęcia zadania.
http://i.imgur.com/HKRuUV6.jpg
Z góry dziękuję za pomoc!
1 kwi 11:21
Sonic: //Mała pomyłka, wynik ma wynosić 5
1 kwi 11:23
karty do gry: 4 − 2√3 = (√3 − 1)2
√4 − 2√3 = |√3 − 1| = √3 − 1
8 + √3 − √3 + 1 = 9
√9 = 3
3√122 + 3 = 3√125 = 5
1 kwi 11:25