układ równań
ola: zbadaj dla jakich wartości parametru m układ równań ma jedno rozwiązanie
mx−y=3
y=(m+1)x2+(2−m)x−2
1 kwi 11:10
Jerzy:
mx − 3 = (m+1)x2 + (2−m)x − 2 i warunek: Δ = 0
Sprawdź co się dzieje dla m = − 1
1 kwi 11:13
ola: sprawdziłam dla m = −1/2,1/2,1−,1,2,−2,3,−3 i Δ nigdzie nie jest 0 chyba żebym sie pomyliła a
czy jest inny sposób niż ten ?
1 kwi 11:37
Jerzy:
Jaka Ci wyszła Δ ?
1 kwi 11:40
ola: dla m=−1 wyszło mi Δ=5
1 kwi 11:44
Jerzy:
Zostaw na razie m = −1 w spokoju. Po przekształceniu równania mamy:
(m+1)x2 + (2 − 2m)x + 1 = 0
i teraz licz: Δ
1 kwi 11:46
ola: dobra to z tego wyszło mi Δ=4m2−8m+4−4m−4 po uproszczeniu Δ=4m2−12m i wyznaczyłam z tego m
m=0 m=3 dobrze ?
1 kwi 11:56
Jerzy:
Dobrze.
Teraz do wyjściowego układu równań podstaw: m = −1 i sprawdź co się dzieje ?
1 kwi 12:00