Oblicz granicę ciągu
Bilauta: Oblicz granicę ciągu:
| | √9n2 + n | |
an = |
| |
| | √8n3 − 3n + 2 | |
Co trzeba z tym zrobić? Chyba się jakoś wyciągało najwyższą potęgę z mianownika?
1 kwi 10:45
Jerzy:
Pod jeden pierwiastek i podziel licznik i mianownik przez n3
1 kwi 11:01
Bilauta: Co potem z tym pierwiastkiem trzeba zrobić? Czy on w niczym nie przeszkadza obliczyć nam
granicy?
1 kwi 11:18
Jerzy:
Nie przeszkadza, bo ułamek pod pierwiastkiem dąży do 0, a √0 = 0
1 kwi 11:20
5-latek: | | √n2(9+n/n2 | | n(√9+1/n | |
limn→∞ |
| =lim n→∞ |
| =lim |
| | √n3(8−3n/n3+2/n3) | | n(√8*n−3/n2+2/n3 | |
1 kwi 11:21
Janek191:
| | √ 9 + 1n | |
an = |
| |
| | √8 − 3n2 + 2n3 | |
więc
n→
∞
1 kwi 11:23
Janek191:
Pomyliłem się
1 kwi 11:26
Jerzy:
| | 9/n +1/n2 | | 0 | |
Albo tak , jak napisałem: = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | 8 − 3/n2 + 2/n3 | | 8 | |
( to wszystko oczywiście pod pierwiastkiem )
1 kwi 11:26
Bilauta: Okej, dziękuję bardzo
1 kwi 11:51