matematykaszkolna.pl
przedzialy ciagi 5-latek: Niech a i b beda roznymi liczbami oraz r= |a−b|
 r r r r 
Zaznacz na osi przedzialy (a−

,a+

) i (b−

, b+

)
 3 3 3 3 
1 kwi 10:28
5-latek:
1 kwi 14:23
Adamm: rysunekr to odległość od a do b zaznaczyłem jakiś punkt a, b niebieski to 1 przedział, czerwony to drugi
1 kwi 14:29
5-latek: Witaj emotka To bylo takie cwiczenie w ksiazce Zaraz po tym mam tw ze zaden ciag nie moze miec dwoch dowolnych granic Dowod niech an→a i an→b Mam byc ze a=b r− to odleglosc dwoch licz a i b (tak jak napisales Teraz a ≠b i r≠0 Przedzialy (a−U{r/3}; a+r/3) oraz (b−r/3; b+r/3) sa rozlaczne wiec najwyzej jeden z nich moze zawierac prawie wszystkie wyrazy ciagu an Cwiczenie Wyjasnij sens ostatniego zdania dowdu tego twierdzenia (mozesz dopomoc sobie rysunkiem czy to jest w ogole potrzebne (oprocz studoiw matematycznych ?
1 kwi 14:43
Adamm: cześć nie rozumiem jakiej odpowiedzi oczekujesz mówiąc "czy to jest w ogole potrzebne" sens tego jest jaki jest a o dowód na studiach raczej poza matematycznymi cię nikt nie będzie prosił
1 kwi 14:55
5-latek: Wiec dobrze . Nie zajmuje sie tym sa to cwiczenia z drugiej klasy liceum Oprocz tego jest zbieznosc , rozbieznosc i ograniczonosc ciagow Biore sie zatem za metody liczenia granic ciagow .
1 kwi 15:00