Granice ciagu
5-latek: Znajdz granice ciagu an okreslonego nastepujaco
an=n dla n≤1000 oraz an=1 dla n>1000
Odpowiedz uzasadnij
1 kwi 10:26
karty do gry: 1.
Patrz definicja granicy.
1 kwi 10:26
5-latek: To |an−g|<ε
|n−1000|<ε
n−1000<ε
n<ε−1000
teraz jak to zinterpretowac ?
1 kwi 10:33
karty do gry: Podejrzewamy, ze granicą ciągu jest 1.
Ustalamy ε > 0. Powinno istnieć wtedy n0 takie, ze dla każdego n > n0 mamy :
|an − 1 | < ε
an − 1 < ε
an < 1 + ε
Czyli wystarczy za n0 przyjąć 1001 bo wtedy dla n > n0 będzie 1 < 1 + ε
1 kwi 10:37
5-latek: dzieki
an=1 to granica =1 bo mam takie twierdzenie z eciag stacjonarny a,a,a okreslony wzorem
an=a dla kazdego n jest zbiezny do liczby a
1 kwi 10:43