oblicz pole trójkąta
Johny:

Oblicz pole trójkąta, wynik podaj w ułamku. Czerwone kropki to kąty proste.Proszę o pomoc
1 kwi 10:08
an: Słyszałaś kiedyś o Pitagorasie
1 kwi 10:20
johny: Nie cwaniakuj
1 kwi 10:29
5-latek: To ty powinienes sie wstydzic ze nie znasz twierdzenia Pitagorasa
a nie odpowiadac w ten sposob
1 kwi 10:38
xxza: Nieraz najlepsi zapominają prostych rzeczy, więc nie wiem kto tu się powinien wstydzić
wypowiadając się w ten sposób do człowieka, który grzecznie prosi o pomoc
1 kwi 10:48
5-latek: To nie chodzi o to ze sie zapomnialo −kazdemu sie zdarza
Tylko oto ze nalezy odpowiedziec np tak
Tak slyszalem (bo musialem) ale nie wiem jak tutaj to zastosowac .
czy nie brzmi inaczej ?
A jak brzmi nie cwaniakuj ?
1 kwi 10:52
5-latek:

Polle trojkata ABC to suma pol trojkatow ADE i EFB + pole czwororokata DCEF
To jest jedna z opcji
1 kwi 11:01
Johny: wysokość wyszła mi 5,60 (połaczenie punktów CE), y=3, natomiast x=12. obliczyłem że pole ma
50,4.
Chciałbym żeby ktoś sprawdził czy jest ok
1 kwi 11:44
an: Zaczynamyod Pitagorasa a nastpnie z podobiestwa
Wysokość CF
CF/AF=5/AD
CF/(18−AD)=4/BF
CF=40/7
1 kwi 11:47
Johny: i DC to nie jest 4. w środku tego trójkąta jest jakiś czworokąt ale nie jest to prostokąt
1 kwi 11:47
Janek191:
x = 12
y = 3
więc
I AC I = 16
I BC I = 8
Pole
P = 0,5*16*8 = 64 [j2]
1 kwi 11:49
Janek191:
Moje obliczenia do rysunku 5 − latka.
1 kwi 11:50
Johny: Janek191 rysunek 5ciolatka jest niewłaściwy
1 kwi 11:54
1 kwi 11:55
Johny: Dzięki dobra duszo !
1 kwi 12:00