Pomożecie???
Dominika: 1. Dane jest wyrażenie: W(x)−|2x−10|−|x+2|+|−x+5| . Zapisz wartość tego wyrażenia bez symbolu
wartości bezwzględnej dla dowolnej liczby x∊(−2;5)
| | 3x+6 | |
2.Wyznacz dziedzinę funkcji: g(x)= |
| |
| | √2−4x | |
| | x+2 | |
3. Dana jest funkcja f(x) = |
| . Oblicz: |
| | 3x−6 | |
| | 2 | |
a) dla którego argumentu funkcja przyjmuje wartość |
| |
| | 3 | |
b) wartość dla argumentu −2
Proszę o obliczenia, lub pomoc w nich, a nie wyśmiewanie, że czegoś nie umiem

Z góry
dziękuję
1 kwi 10:03
5-latek:
1 kwi 10:07
5-latek: Zadanie nr 1
Wybieramy jakas liczbe z przedzialu x∊(−2,5) tylko nie krancowe
np x=3
bierzemy |2x−10|= |2*3−10|= |−4|
Mamy liczbe ujemna w module wiec zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej
|x|= x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
|2x−10|= −(2x−10)= −2x+10= 10−2x
Pozostale TY dalej sama
1 kwi 10:14
5-latek: Zadanie nr 2
W mianowniuku nie moze byc 0 i wyrazenie pod pierwiastkiem musi byc ≥0
Ale ze w mianownkiu nie moze byc 0 to tutaj musi byc 2−4x>0
rozwiaz te nierownosc
Zadanie nr 3a)
Rozwiazac rownanie
| x+2 | | 2 | |
| = |
| (pamietaj o tym ze mianownik nie moze rownac sie 0 |
| 3x−6 | | 3 | |
b) za x wstawiamy do wzoru funkcji (−2)
WIdac juz na starcie ile wynosi wartosc funkcji
| (−2)+2 | | 0 | |
| = |
| = ? |
| 3*(−2)−6 | | −12 | |
1 kwi 10:21
Dominika: W zadaniu 1 podstawiłam sobie 2 pod x, w pierwszym wyszło mi −6, drugim 4 i trzecim 3, pierwsze
zrobiłam jak Ty, drugie i trzecie pozostanie bez zmian bo wyszło na plusie? i dalej jak będę
zapisywać bez symbolu wartości bezwzględnej zamieniam znaki te pomiędzy wartościami
bezwzględnymi czy te które były w środku?
1 kwi 10:58
5-latek: W(x)= 10−2x−(x+2)+(−x+5)
W(x)= 10−2x−x−2−x+5
W(x)= uporzadkuj to
1 kwi 11:04