Rozwiązaniem nierówności jest przedział
gość: A. <−8,−4>
B. <−4,8>
C. (−
∞,−4> u <8, +
∞)
D. (−
∞,−8> u <4,+
∞)
x(x−4)−32≤0
Proszę o dokładne obliczenia
1 kwi 09:27
5-latek: T0 jest podstawa licz sam
x2−4x−32≤0
Δ=
x1=
x2=
x∊........
1 kwi 09:30
5-latek: Podpowiem Ci ze juz na starcie odpoada odpowiedz C i D bo masz wspolczynnik a>0 wiec ramiona
paraboli ida do gory
1 kwi 09:35
mamuś_moja_bo_mnie_bierze:):
a −8 też nie jest miejscem zerowym ... więc ...
1 kwi 09:37
gość: Δ= 42 − 4*1*32= 16−128 = −112 więc nie ma miejsc zerowych, tak więc co dalej? Wybaczcie może
głupie pytanie ale na prawdę nie rozumiem tego
1 kwi 09:49
5-latek: 
a= 1
b= (−4)
c= (−32)
Bierz sobie z minusami w nawias
Δ= b
2−4*a*c
Δ= (−4)
2−4*1*(−32)= 16+128= 144>0
√144=12
1 kwi 09:52
gość: a tak już nawet widzę błąd

dziękuję bardzo!
1 kwi 10:05