Wyznacz wszystkie wyrazy ciągu większe od 100
Ania: Wyznacz wszystkie wyrazy ciagu an=3n (n+8)(n−57), które są większe od 100.
Proszę o pomoc

wiem, że trzeba utworzyć nierówność i an>100, a potem 100 przenieść na drugą
stronę, tylko nie mogę tego obliczyć
1 kwi 01:49
Adamm: 3n(n+8)(n−57)>100
3n
3−147n
2−1368n−100>0
f(n)=3n
3−147n
2−1368n−100
f'(n)=9n
2−294n−1368
9n
2−294n−1368>0
| | 49−√3769 | | 49+√3769 | |
n∊(−∞; |
| )∪( |
| ;∞) |
| | 3 | | 3 | |
f'(n)>0 dla n>37
dla n>57 tylko mogą być takie wartości ponieważ dla n≤57 mamy a
n≤0
wystarczy podstawić n=58 by zobaczyć że spełnia
a że ciąg jest rosnący to wszystkie n≥58 spełniają
odp. dla n≥58
1 kwi 02:41
Ania: Czy możesz wytłumaczyć jak z równania sześciennego przeszedłes na kwadratowe?
1 kwi 08:55
5-latek: Oliczyl pochodna
1 kwi 09:00
Ania: A okej, a w inny sposób można to rozwiązać?
1 kwi 09:05
5-latek: Tutaj raczej nie bo w latwy i przyjemny sposob nie policzysz pierwiastkow rownania
3n3−147n2−1358n−100=0
1 kwi 09:23
Ania: Pewnie dlatego nie umiałam tego zrobić

w każdym razie dziękuję
1 kwi 09:30