| ||||||||
Udowodnij ze jesli p jest liczba pierwsza to | jest podzielne przez p dla | |||||||
| p! | ||||||||
= | Na razie tyle wiem | ||||||||
| k!(p−k)! |
| ||||||||
p dzieli | dla k≠0 ∧ k≠p | |||||||
| p*(p−1)*...*(p−k+1) | ||||||||
= | |||||||||
| k! |
| ||||||||
zauważ że k! nie dzieli p, więc p występuje w rozkładzie | na czynniki pierwsze − jest | |||||||
| ||||||||
pomyliło mi się, chodziło mi o " | jest podzielne przez p" | |||||||
|
| |||||||||||||||
prosty przykład to | =4 oraz | =6 | ||||||||||||||