ciagi
kamil852: dany jest nieskonczony ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich taki, że a2−a4=30 i a3−a1=−60
Oblicz sume wszystkich wyrazów
31 mar 20:24
Jerzy:
a1*q − a1*q3 = 30
a1*q2 − a1 = −60
Teraz oblicz: a1 i q.
31 mar 20:30
31 mar 20:31
kamil852: do tego doszedłem sam, robię gdzieś błąd w rachunkach i nie moge go odnaleźć
31 mar 20:32
Jerzy:
a1q(1 − q2) = 30
a1(q2 −1) = −60
i spróbuj teraz.
31 mar 20:34
5-latek: Ale najpierw zrobmy tak
{a
1(q−q
3)= 30
{a
1(q
2−1)=−60
Podzielny np pierszse rownie prze z 2 stronami
licz dalej Ty
31 mar 20:38
Jerzy:
Jeszce Ci ułatwię:
a1q(1 − q2) = 30
a1(1 − q2) = 60
31 mar 20:38
Jerzy:
małolat .. po co ?
| | 1 | |
Dzielimy stronami i mamy: q = |
| |
| | 2 | |
31 mar 20:39
31 mar 20:40
Jerzy:
"Brawo Ty" ( cytat )
31 mar 20:41
5-latek: Ale dojde do tego samego
Lubie sie naliczyc
31 mar 20:42
Jerzy:
W matematyce trzeba sobie "ułatwiać" życie
31 mar 20:43
5-latek: ''Brawo Ja''
31 mar 20:43
Jerzy:
Można z Krakowa do Warszawy jechać przez Szczecin, ale po co ?
31 mar 20:44
kamil852: dziekuje bardzo
31 mar 20:46
Jerzy:
Pytanie dodatkowe do kamil852 , dlaczego możemy podzielić obustronnie ?
31 mar 20:49