dowod geo
przyszłymakler:
Witam, nie wiem jak sobie ocenić ten dowód gemotryczny z arkusza, więc napiszę tutaj:
Uzasadnij, że suma pól księżyców Hipokratesa (oznaczone kreskami) jest równa polu trójkąta
prostokątnego ABC.
(żeby było jasne ten mały obszar między A a księżycem nie zawiera się w księżycu, ale ciężko mi
było to narysować)
Pole księżyców to pole półokręgu opartego na bok a, plus pole półokręgu opartego na boku b
odjąć pole półokręgu opartego na boku c i do tego należy dodać pole trójkąta ABC.
Czyli
U{c/2} itd to promienie, bo a,b,c to średnice
więc liczę pole: (należy pamiętać że to półokręgi, więc 1/2)
| 1 | | a | | 1 | | b | | 1 | | c | | ab | |
P= |
| *( |
| )2 + |
| *( |
| )2 − |
| *( |
| )2 + |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 | | ab | | ab | |
| (a2 + b2 −c2) + |
| = |
| |
8 | | 2 | | 2 | |
cnu
a
2 + b
2 = c
2
a
2 +b
2 − c
2 = 0